Vintage kontra retro

 

Vintage och retro är två ord som brukar nämnas i sammanhang där kläder, prydnadssaker, inredningsdetaljer och mycket annat förekommer. Ibland används de synonymt av försäljaren, vilket kan leda till förvirring hos köparen. De flesta vet att båda orden syftar till att beskriva varor som har ett utseende från en annan tid, men det innebär inte att vintage och retro betyder exakt samma sak enligt ordboken. Oavsett om du vill köpa dyra antikviteter eller är på jakt efter en snygg tröja är det viktigt att veta definitionen av de beskrivande orden för att undvika att bli besviken när du får dina inköp.

 

Det finns ingen tydlig definition av vintage, vilket gör det svårare att veta exakt vad som menas med termen. I regel gäller dock att varan som beskrivs som vintage ska vara minst 20 år gammal. Hur strikt det följs skiljer sig från säljare till säljare och om du är osäker bör du alltid be om en mer exakt produktbeskrivning. Något som marknadsförs som vintage bör också vara av extra hög kvalitet eftersom det indikerar att produkten i fråga verkligen har tillverkats för flera årtionden sedan – och därmed har lyckats stå emot tidens tand på ett bra sätt. En bra tumregel är att en vintageprodukt är mellan 20 och 50 år gammal, men det är inte fastslaget i några officiella lagar eller regler.

Pretty black hair model looking at camera

 

När det kommer till prylar eller kläder som beskrivs som retro är verkligheten lite annorlunda. Även nyproducerade varor kan nämligen beskrivas som retro. Här är det designen som står i fokus. Det innebär att en nutida klädkedja eller tillverkare av dekorationer kan släppa nya produkter i retrostil. Det innebär helt enkelt att formgivaren har valt att använda sig av en design som var populär förr i tiden. Det kan exempelvis handla om kläder som är 80-talsretro, vilket innebär att den har vissa inslag som var populära på 1980-talet.

 

Ett problem för köparen kan vara att det är svårt att veta om vintage- och retroprodukter är äkta eller inte. En hederlig säljare är alltid ärlig om dess ursprung, men du kan också göra egna efterforskningar för att se till att du inte blir lurad. Vissa saker är dessutom bättre att köpa nya. Sängar och hygienartiklar är sådant som de flesta undviker att köpa second hand.

 
 
 
 
 
 

Senaste vintage bilderna!