Vintagekläder

 

Ordet vintage kommer från engelskan, och syftar ursprungligen på årgångsviner. Det har dock fått en förlängd betydelse, i och med att det idag också kan syfta på andra föremål som är gamla och av fin kvalitet. När man talar om just vintagekläder menar man kläder från en annan tidsperiod. Det kan vara så långt tillbaka som 1800-talet, eller kläder från något av årtiondena under 1900-talet. Vissa menar att ett plagg måste vara minst 25 år gammalt för att få kallas vintage. Termen ”vintage” för att beskriva ett plagg ska inte heller förväxlas med till exempel ”retro” eller ”repro”. Ett plagg som är retro är förvisso också från en annan tidsperiod, men inte nödvändigtvis av hög kvalitet. Ett reproplagg är ett nytillverkat plagg som är gjort i samma stil som äldre plagg. Att ett plagg är vintage betyder därför att det är ett äldre kvalitetsplagg eller haute couture.

Att bära vintagekläder är en allt snabbare växande trend i Europas storstäder. Detta märks inte minst genom att antalet butiker med vintagekläder har ökat markant, och att vintageplagg säljer för långt över utropspriset på auktion. Anna Hamilton, som är informationschef på Auktionskammaren, tror att klassiskt mode har blivit populärt igen tack vare Hollywood-kändisars intresse för vintage och modebloggarnas inflytande. Och det har blivit populärt – Christian Quaglia, som driver vintagebutiken Herr Judit i Stockholm, uppskattar att priserna på vintagekläder har stigit med mellan 30 och 40 procent bara under de senaste åren. Han märker också en skillnad i inställning hos kunderna, då de förut inte ville betala stora summor för begagnade kläder. Nu, menar han, betalar de ännu större summor för att vara unika. Ville man till exempel gå hem med det dyraste föremålet till försäljning på vintageauktionen ”Fashion” – en väska från Hermès i grått strutsskinn – fick man plocka fram 46 000 kronor ur plånboken.Vintagekläder 2

Men kanske är det inte bara förkärleken för klassiskt designade kläder som gör att vintagekläder har börjat sälja så bra. Vera Olofsson som jobbar på Stadsmissionen tror att det också beror på människors ökade medvetenhet om miljön. Att köpa begagnade plagg istället för att konsumera nyproducerat är ett ställningstagande som kanske gör att man mår bättre på insidan såväl som ser bättre ut på utsidan när man köper kläder.

 
 
 
 
 
 

Senaste vintage bilderna!