Vintagebutiker i Europa

 

Vintagetrenden blir allt större i Sverige, men trots det ligger vi efter andra europeiska städer när det gäller utbudet av vintagebutiker. Paris är sedan länge känt som en av modets huvudstäder, och staden gör aldrig en modeälskare besviken, inte heller en vintageälskare. Men även i andra europeiska städer, som London och Barcelona, finns ett flertal riktiga pärlor till vintagebutiker.

För anglofilen och 50-talsentusiasten finns det kanske inget självklarare resmål än butiken Dolly Diamond i London. Den ligger på 51 Pembridge road, och huserar kläder från 20-, 30-, 40- och 50-talen. Här kan du shoppa en hel vintageoutfit, då du hittar hattar, koftor, känningar och kappor. Priserna varierar mellan 75 pund (för en välsydd kofta) och knappt 1000 pund (för en 20-talsklänning täckt med pärlor).

De som vill fynda vintage för en något mindre peng bör söka sig till Biba lives, Alfie’s antique market. Här kostar klänningarna mellan 50 och 250 pund. Det är den perfekta butiken för rockabillys, då de säljer både klassiska 40- och 50-talsklänningar och underkjolar för att verkligen få det rätta lyftet. Dessutom kan man fynda jackor från samma era för att få den kompletta looken.Vintagebutiker i Europa 1

Hispanofilen bör istället söka sig till Barcelona, där man kan shoppa vintage med lyxkänsla i butikerna Swing 1, Swing 2 och Blow. Butikerna innehåller framförallt märkesvintage såsom Chanel, Dior och YSL, men plaggen är spridda över flera årtionden, från 40-tal till 80-tal, vilket gör att butikernas utbud ändå är mycket varierat. Butikerna har också ett tillhörande café, Café Le Swing, som är inrett i samma anda och dit Barcelonas kreativa och modemedvetna invånare går för att dricka sitt kaffe.

Sverige kommer dock ikapp de europeiska storstäderna allt mer, och det går att hitta riktigt fina vintagebutiker även i vår egen huvudstad. Amerikafantasterna kan till exempel hitta allt de söker i butiken Beyond Retro på Åsögatan 144. I den stora källarlokalen finns skor, jackor och kläder för både dam och herr, allt inköpt från USA.

Två välkända butiker i vintagekretsar är Judits Secondhand och Herr Judit, med dam- respektive herrmode, som ligger på Hornsgatan 75 och 65. Butikerna är små men välsorterade, och alltid trendiga.

Oavsett om du ger dig ut i världen eller stannar på hemmaplan finns det alltså möjlighet att skapa din egen personliga stil genom att shoppa vintage.

 
 
 
 
 
 

Senaste vintage bilderna!