Vad är vintage?

 

Vintage har blivit väldigt populärt de senaste åren. Bloggare som Elsa Billgren har varit delaktiga i populariseringen av vintagekläder, men det finns också allt fler butiker med inriktning vintage som slår upp portarna idag. Vad är egentligen vintage, och hur skiljer det sig från till exempel second hand vad gäller kläder och andra produkter? Faktum är att ordet vintage från början kommer från latinet och betyder ”vinskörd”. Även i Frankrike syftar ordet på just vin. När man pratar om vintage idag är det dock många som kopplar det till något helt annat, nämligen mode.

Vintage inom mode och kläder

Inom området mode och kläder har vintage en ungefärlig betydelse som något äldre och av god kvalitet. Vintage kan också användas till exempel för bilar, instrument, böcker, filmer och så vidare. Vissa menar att ett klädesplagg bör vara minst 25 år gammalt för att kunna kallas för vintage, men något exakt svar på hur gammalt plagget måste vara finns egentligen inte. Populära år inom vintage är till exempel plagg från 1950-talet och 1960-talet. Röda korsets frivilliga jobbar med re-design, men enligt vissa skulle alltså inte detta automatiskt kunna klassas som vintage, utan snarare som second hand där kläderna har gjorts om.

Shoppa vintage i Stockholm

Mode kommer och går, och framför allt kommer trender ofta tillbaka. När 50-, 60- och 70-tal har varit populära trender har också vintage blivit populärt. Vem vill inte ha ett unikt och autentiskt plagg från dessa perioder om man gillar stilen? För dig som tycker om vintage finns det en del butiker att besöka. Den mest kända är kanske Beyond Retro, som dessutom finns i fler städer än Stockholm. Spana också in Old Touch, Judits och Lisa Larsson i Stockholm. Med lite tur kan du även fynda vintage i större och kända second hand-butiker så som Emmaus, Myrorna och Humana.

 
 
 
 
 
 

Senaste vintage bilderna!