Vintage – det vackra i det gamla

 

Ordet vintage är ursprungligen ett latinskt ord som betyder vinskörd och då syftar man på vin gjort av druvor från samma år. Den senare betydelsen är ”äldre fin årgång eller kvalitet” och ordet kom till att användas inom annat än vin. Allt från kläder, möbler och bilar, till så gott som alla typer av äldre bruksvaror kan i dagligt tal för vintage.

Skillnaden mellan retro och vintage

En del kan använda ordet retro i sammanhang när man säljer varor online eller i butik. Ordet retro kan dock vara missvisande om man använder det fel. Retro betyder att man har en vara som efterliknar en äldre stil men som inte är av äldre ursprung. Vintage betyder att föremålet eller plagget är äldre och kan vara renoverat eller i sitt originalskick. Vintage kan vara även vara en typ av stil när man inreder sitt hem. För att matcha stilen med vintagemöbler kan man skräddarsy specialtillverkade delar av hemmet. Dörrar i hemmet kan ha en stor betydelse för helhetsintrycket. Vill man ha snygga innerdörrar kan man se till att få skräddarsydda snygga innerdörrar med glas eller dörrar i ek, furu och andra varianter tillverkade efter önskemål och behov.

Vintage går aldrig ur tiden

I varje tidsperiod tillverkar vi föremål som är användbara och vi köper dem efter smak och tycke. Vintage går aldrig ur tiden då vi alltid kommer att välja olika personliga stilar. Något som är populärt och alltid efterfrågas är exklusiva vintageklockor och det finns de som är beredda att betala mycket för en äldre klocka av känt märke. Vintage är ofta förknippat med hållbar kvalitet då dagens massproduktion ibland inte efterliknar handarbetet från förr. Inom klädvärlden ser man vissa vintagetrender och stilar inom modet som är tidlösa. För att plaggen ska kallas vintage, ska de vara original och ofta kan man finna dessa kläder på secondhand.

Ska man hitta riktigt fina föremål, kläder eller möbler i original, ska man handla på secondhand. Det finns en mängd olika secondhandaffärer att göra riktigt fina fynd på. I hela Sverige finner man secondhandbutiker som har i syfte att bidra till välgörenhet. Man kan finna butiker som drivs av Stadsmissionen, Röda Korset, Emmaus, Humana secondhand samt en mängd privatägda butiker. Inom klädbruk är det inne att köpa och sälja kläder på secondhand och fördelen är att man värnar om miljön och spar pengar. Vintage är mer inne än någonsin och man kan finna riktigt fina föremål som smycken, kläder, möbler eller annat.

 
 
 
 
 
 

Senaste vintage bilderna!