Inred med vintage

 

Vintage är ett ord som ofta används i samband med mode, men det är också något som kan vara starkt förknippat med inredning. Kort och gott innebär ordet att plagget eller föremålet är äldre och på så sätt anses vara antikt eller just från en annan tidsperiod. Idag är det många som bor i moderna och nyrenoverade hus och lägenheter, men genom att addera inslag av vintage kan du skapa karaktär och ge ditt hem den där personliga mysfaktorn som gör det så hemtrevligt.

Är du sugen på att inreda med vintage, men upplever att det är svårt att veta var du ska börja? Inga problem! Vi har satt ihop en lista med fyra stycken punkter som gör processen lättare, roligare och smidigare.

Bästa tipsen för att inreda med vintage

Vintage kan vara allt från tyger, dekorationer och tavlor till tapeter och möbler. Materialet i fråga har ingen större betydelse, utan det kan vara mosaik, keramik, porslin, plast eller till och med plåt. Plåt är något som man vanligtvis kanske inte har i sin bostad som inredningsdekoration, men det är utmärkt att använda sig av för att få hållbara och snygga tak eller varför inte ett vackert räcke till terrassen. Vill du veta mer om plåt rekommenderar vi att du vänder dig till www.norrmalmsplat.se, som har stor kunskap och erfarenhet och kan hjälpa dig med alla typer av plåtbyggen.

1. Välj en tidsperiod som du gillar

Det första steget till att inreda med vintage är att välja en tidsperiod som du tycker om. På så sätt skapar du kontraster med den moderna inredningen som du kanske redan har i ditt hem. Här kan du välja mellan sekelskifte, 70-tal eller varför inte gå längre tillbaka och titta på 50-talet? Du behöver naturligtvis inte byta ut all inredning, utan det kan räcka gott och väl med få detaljer eller enstaka möbler.

2. Välj en passande färgskala

Färgerna som du väljer kommer vara avgörande för vilken vintagekänsla du får i ditt hem. Ett bra tips är att se till så att färgerna på detaljerna och möblerna är i harmoni med varandra. Att använda sig av mörkare baser och detaljer i ljusare kulörer kan skapa en helhetskänsla och ett vackert djup. Vill du verkligen få till den rätta vintagestilen rekommenderar vi färger som antikvitt, ljusgrått, kockumgrönt och kockumgult, samt petrolblått.

3. Hitta känslan med tapeter

En ny tapet kan skapa stor förändring i ett rum och är utmärkt att använda sig av när du vill inreda i vintageanda. Här kan du gärna välja något som har en äldre stil eller med färger som var populära under din valda tidsperiod. Ett bra alternativ är tapeterna från Josef Frank.

4. Lek med kontraster

Det är inte meningen att ditt hem ska se ut som taget från ett 50-talsmagasin (om det inte är den känslan du är ute efter) och därför kan det vara bra att leka med kontraster. Med det menar vi att du mer än gärna får blanda, mixa och matcha, t.ex. blanda sköra detaljer med rustika eller mjuka material med hårda.

 
 
 
 
 
 

Senaste vintage bilderna!