Ta hand om din vintagetoalett

 

Toaletten är en av de dolda vintagepärlorna i våra hem som kan vara svår att ersätta med något nytt. Ta hand om din gamla vintagetoalett för att behålla den rätta stilen i badrummet och göra miljön en stor tjänst.

En bit historia i badrummet

Att ha en gammal toalett från Gustavsberg hemma är att ha en bit av framgångsrik svensk designhistoria mitt i badrummet. Den berättar om en tid då vi gick från ”Lort-Sverige” med utedass och trånga bostäder till ljusa hem med funktionella kök och vattenspolande toaletter i badrummet. Gustavsberg började satsa på sanitetsporslin i slutet av 30-talet och trettio år senare producerade de 200 000 toalettstolar per år. På 50-talet var det populärt med färgat porslin i badrummen och har du tur kanske du sitter på en av dessa rariteter.

Ta hand om toalettstolen

Ett bekymmer med gamla toaletter är att de kan ha beläggningar som är svåra att få bort. Det kan även finnas sprickor i porslinet och mekanismen inuti kan kärva. Många kanske då börjar fundera på att ersätta sin gamla toalett med en ny. Men tänk efter innan du renoverar badrummet, för ibland kan det finnas enkla lösningar på problemen. Det har föreslagits att ingrodda beläggningar försiktigt kan slipas bort med pimpsten eller ett våtslippapper med mycket fin kornstorlek. Undvik starka kemikalier som kan skada porslinet. Det går att köpa reservdelar såsom sits, knappar eller mekanik till en del gamla modeller. På andrahandsmarknaden finns det också en chans att hitta delar till sin gamla vintagetoalett.

 
 
 
 
 
 

Senaste vintage bilderna!